Wasmachine schoonmaken

Een wasmachine maakt je kleding en ander wasgoed schoon. Omdat er tijdens een wasprogramma veel water en wasmiddel door je wasmachine spoelt, zou je haast denken dat dit apparaat zelf niet vies kan worden. Dat is helaas niet waar! In de wasmachine blijven vuil- en zeepresten achter, vooral wanneer je vaak gebruik maakt van een programma op lage temperatuur. Dit kan nare luchtjes veroorzaken, waardoor je kleren niet fris ruiken als ze uit de machine komen. Gelukkig is dit gemakkelijk te verhelpen. Op deze pagina lees je hoe je jouw wasmachine schoonmaakt en onderhoudt. Zo verbeter je de werking en verleng je de levensduur van het apparaat!

De oorzaak van een stinkende wasmachine: vetluis

Een stinkende geur uit je wasmachine wordt meestal veroorzaakt door vetluis, ook wel wasluis genoemd. Dat is niet, zoals de naam doet vermoeden, een luissoort. Vetluis is de benaming voor een bacterie die ontstaat wanneer je vaak wast op lage temperaturen (30 of 40 graden). Door de lage temperatuur van het wasprogramma lost het wasmiddel niet altijd goed op in de machine. Dit overtollige wasmiddel is in combinatie met vuilresten en huidschilfers die achterblijven in de wastrommel een perfecte voedingsbodem voor bacteriën. De aanwezigheid van wasluis is eenvoudig vast te stellen; wanneer je de machine opendoet stinkt het, en op de rubbers aan de binnenzijde van de deur zit een grijze smurrie. Deze smurrie kan bovendien vlekken achterlaten op je kleding.

Om van dit vieze geurtje af te komen en de was lekker te laten ruiken, doen veel mensen éxtra wasmiddel in de machine. Dit lost het probleem niet op. Integendeel! Want het niet volledig oplossen van het wasmiddel is juist de oorzaak van het probleem. Ook hoor je wel eens dat je azijn of soda kunt gebruiken om het geurprobleem op te lossen. Deze middelen kunnen echter schade toebrengen aan het binnenwerk van je wasmachine, zeker wanneer je ze combineert!

 

Wat moet je dan wél doen om vetluis te voorkomen? 

  • Is er reeds wasluis aanwezig in de machine? Reinig dan het manchet (de rubberen rand achter het deurtje) en het filter van de wasmachine grondig. Verwijder de grijze aanslag die hierop zit en spoel het filter goed schoon. Tip: gebruik een oude tandenborstel om ook de moeilijk bereikbare plekken van de deurrubber schoon te maken.
  • Was regelmatig op hoge temperaturen (minimaal 60 graden). Bacteriën vinden het heerlijk in een omgeving van 30 – 40 graden. Bij deze temperatuur gaan ze zich zelfs vermenigvuldigen. Om de vetluis te doden zul je daarom warmer moeten wassen.
  • Gebruik niet meer dan de aanbevolen dosis wasmiddel. Dit voorkomt dat niet alles oplost.
  • Gebruik liever vloeibaar wasmiddel dan poeder. De vloeibare substantie lost beter op in water. Ook af en toe wisselen van wasmiddelmerk helpt.
  • Draai af en toe een onderhoudswas: laat de wasmachine zonder wasgoed draaien met alleen een reinigingsmiddel. Stel het programma in op kookwas (90 of 95 graden) en laat dit programma helemaal afdraaien. Bacteriën kunnen niet tegen deze hoge temperatuur. Om het ontstaan van nieuwe wasluis te voorkomen raden wij aan minimaal 1x per maand een onderhoudswas te draaien.

 

Tip: Gebruik 1x per maand een speciale machinereiniger. Deze reinigingsmiddelen verwijderen zeep- en vuilresten, waardoor vetluis geen kans krijgt. Onderstaande producten zijn hiervoor zeer geschikt.

Ontkalken van je wasmachine

Om je wasmachine goed schoon te houden is het gebruik van alleen reinigingsmiddel niet voldoende. In water is namelijk van nature kalk aanwezig. Deze kalk zet zich af op de leidingen en verwarmingselementen van je wasmachine. Hierdoor kost het de machine letterlijk meer energie om het wasprogramma te laten draaien en het water op de juiste temperatuur te krijgen. Door de wasmachine regelmatig te ontkalken verleng je de levensduur van het apparaat en verminder je het energieverbruik (en dat is weer goed voor je energierekening!).

Wij raden aan om je wasmachine 1 tot 3 keer per jaar te ontkalken. Laat het wasprogramma draaien met een lege trommel en voeg het ontkalkingsmiddel toe. Nadat het wasprogramma volledig is afgedraaid, is de machine weer vrij van kalk. Let op: gebruik hiervoor geen azijn, want door dit middel kan schade aan het binnenwerk van de wasmachine ontstaan! Maak alleen gebruik van een speciaal daarvoor bedoelde ontkalker.

Onderstaande producten zijn geschikt voor het ontkalken van je wasmachine. De werkzame bestanddelen zijn mild voor de machine en tasten geen onderdelen aan. 

Vandaag al een schone wasmachine

Wil je direct jouw wasmachine aanpakken? Veel machinereinigers kan je na bestelling in onze webshop direct ophalen in een van onze winkels. Natuurlijk kan je er ook voor kiezen om het product thuis te ontvangen. Wij leveren je webshopbestelling binnen 1 à 2 werkdagen op je huisadres of bij een bpost-afhaalpunt. 

Heb je nog vragen over het onderhoud van je wasmachine? Contacteer onze wasmachinespecialisten of kom langs in een van onze Handyman winkels. Wij helpen je graag!