Friteuse schoonmaken

Het schoonmaken van de frituurpan is een klusje waar veel mensen een hekel aan hebben. Want: het is nogal een gedoe. Het apparaat kan aan de buitenkant behoorlijk vet worden, en ook de binnenzijde moet regelmatig worden gereinigd zodat je hygiënisch kan frituren.

Wij raden aan om frituurvet na vijf tot zeven keer gebruik te vervangen. Komt er tijdens het frituren een walm van het vet af of ruikt het sterk? Dan is het sowieso aan vervanging toe. En als je dan toch bezig bent met het vervangen van het vet, kan je net zo goed de frituurpan direct helemaal reinigen.

Met de tips op deze pagina maak je jouw friteuse (met zo min mogelijk inspanning) stralend schoon, zodat je vanavond weer heerlijke frietjes en snacks kan klaarmaken!

Dit heb je nodig:

Schoonmaken van de friteuse: stap voor stap

Stap 1.   Verwijder het frituurvet uit de pan.

Lever het gebruikte vet in bij een containerpark bij jou in de buurt. Het wordt dan gerecycled. Gooi het vet niet in je eigen vuilbak! Dat is erg slecht voor het milieu.

Tip: Als je vast frituurvet gebruikt kan je het apparaat even (ongeveer 30 seconden) aanzetten om het vet iets te verwarmen. Het blok komt dan los uit de pan, waardoor je het heel gemakkelijk kan verwijderen! Vloeibaar vet kan je het beste in een lege frituurvetfles gieten. Om knoeien te voorkomen kan je het beste een trechter gebruiken om vloeibaar vet over te gieten van de friteuse in de flacon. Geen trechter in huis? De afgesneden bovenzijde van een frisdrankfles omgekeerd op de flacon plaatsen werkt ook prima! 

Stap 2.    Maak de binnenpan zo goed mogelijk schoon met een droog stuk keukenrol.

Hiermee verwijder je al het meeste vet.

Stap 3.    Achtergebleven vet kun je gemakkelijk weghalen met friteuse reiniger.

Dit middel is geschikt voor zowel de roestvrijstalen als de kunststof onderdelen van de frituurpan. Breng het aan in de binnenpan, verdeel het reinigingsmiddel met een doekje en laat het even inwerken. Let op: gebruik geen soda om je frituurpan schoon te maken. Dit tast de metalen onderdelen aan. Kies daarom altijd voor een speciaal daarvoor bedoelde reiniger.

Stap 4.    Na 5 minuten spoel je de binnenpan van het apparaat goed na met heet water.

Droog het onderdeel af met keukenpapier of een schone theedoek.

Stap 5.     Breng ook aan de buitenkant van de friteuse wat reinigingsmiddel aan en laat even inwerken. 

Doe het oppervlak daarna af met een vochtig doekje. De vettige laag aan de buitenzijde is verdwenen! Let op: gebruik hiervoor geen schuursponsje. Dat kan krassen achterlaten op het metaal. Een microvezeldoek is hiervoor wel prima geschikt. Deze schoonmaakdoekjes zijn gemaakt van zachte stof en leveren een streeploos resultaat.

Stap 6.   Plaats de binnenpan terug en vul deze met nieuw frituurvet.

Ververs altijd al het vet! Vul geen gebruikt vet aan met vers frietvet, want dan moet je eerder de hele inhoud opnieuw verversen.

Stap 7.    Maak het mandje waarin je de frietjes en snacks doet schoon.

Tip: Heb je een vaatwasser? Maak het jezelf dan makkelijk en laat het mandje van de frituurpan een programma meedraaien zodat ook dit onderdeel weer lekker schoon is.

 

Frituurvet schoonmaken

Soms heb je het frituurvet pas een paar keer gebruikt en is het eigenlijk nog goed, maar drijven er korreltjes in. Dit kan gebeuren wanneer je snacks met een gepaneerde buitenkant (zoals kroketten of bitterballen) hebt klaargemaakt. Vind je het zonde om het vet nu al te vervangen? Lees dan deze handige tip om het frituurvet eenvoudig te reinigen!

Stap 1.       Neem 1 of 2 eieren en scheid hiervan het eiwit.

Stap 2.       Giet na gebruik van de frituurpan het eiwit in het nog hete frietvet.

Stap 3.       Schep het eitwit rustig met een schuimspaan door de pan.

Het eiwit neemt nu het vuil op dat in het vet drijft! Na zo’n 15 seconden is het eiwit gestold en is al het vuil hierin opgenomen.

Stap 4.       Schep het gestolde eiwit uit de friteuse.

Het gestolde eiwit kun je eenvoudig uit de frituurpan scheppen en weggooien. Je ziet direct het verschil: het frituurvet is weer schoon! 

 

Voilà, je frituurpan is zowel aan de binnen- als buitenkant helemaal schoon en blinkt weer. Staan er vanavond frietjes op het menu? Eet smakelijk! 

 

Accessoires frituurpan

Ben je op zoek naar een snackmandje voor je Tefal Actifry, een bakinzet voor je Philips Airfryer of nieuwe friteusefilters voor je Delonghi friteuse? Kijk dan eens hier. Kan je het artikel wat je zoekt niet vinden? Mogelijk kunnen wij het speciaal voor jou bestellen! Neem gerust contact op met onze klantenservice via klantenservice@handyman.be of telefoonnummer 03 360 58 90.

 

Hieronder vind je een kleine greep uit ons assortiment: