Koffiezetapparaat schoonmaken

Wist je dat Belgen gemiddeld 3 tot 4 koppen koffie per dag consumeren volgens het Nederlandse Centraal Bureau voor de Statistiek? Ook bij Handyman houden we wel van een lekker kopje koffie! Om die lekkere schuimlaag op onze cappuccino te behouden maken we het koffiezetapparaat regelmatig helemaal schoon. Ook voor de smaak van de koffie is dit aan te raden. Hoe we het koffiezetapparaat best reinigen en ontkalken, delen we graag op deze pagina met jou.

 

Het koffiezetapparaat ontkalken

Kalk is van nature aanwezig in ons leidingswater. Hoewel het water in België erg schoon is en het absoluut geen kwaad kan dit water te drinken, vormt de kalk in het water wel een probleem voor de koffiemachine. Er vormt zich namelijk een kalkaanslag op de verwarmingselementen, leidingen en filters van de koffiemachine. Dat zorgt ervoor dat de koffiezetter moeilijker op temperatuur komt -het kost letterlijk meer energie- en de leidingen en filters verstopt raken. Het is dan ook belangrijk om de kalkresten regelmatig te verwijderen. Ons advies is om dit om de 2 maanden te doen.  

Gelukkig is het ontkalken van het koffiezetapparaat helemaal niet moeilijk met een speciaal ontkalkingsmiddel. Je hebt de keuze tussen een vloeibare ontkalker of een ontkalker in tabletvorm. De werking ervan is dezelfde: het middel is effectief voor het verwijderen van kalk, maar onschadelijk voor het toestel. Na het spoelen zal het ontkalkmiddel ook weer helemaal verdwenen zijn uit de koffiemachine. 

Vaak horen we onze klanten zeggen dat "natuurazijn heel efficiënt is" voor het ontkalken van de koffiemachine. Dit kan zeker voor bepaalde filter-en koffiezetapparaten een geschikt middeltje zijn. Maar bij volautomaten, koffiepad- en koffiecupmachines kan azijn ernstige schade aan het binnenwerk veroorzaken! Wij raden daarom aan altijd te kiezen voor een ontkalker die speciaal voor deze toepassing geschikt is (bijvoorbeeld één van onderstaande producten). Het complete assortiment ontkalkings- en reinigingsmiddelen kan je hier terugvinden.  

Tip: Lees voordat je aan de slag gaat met het ontkalken van je koffiezetapparaat de gebruiksaanwizjing van het apparaat. Hierin staat precies hoe je het ontkalken moet aanpakken voor jouw type koffiemachine. 

Tip: Verminder de kalkaanslag in je koffiemachine door gebruik te maken van gefilterd water bij het zetten van de koffie. Met behulp van een waterfilterkan kan je de hoeveelheid kalk uit je water filteren vóórdat je koffie gaat zetten. Dit is beter voor de machine en komt ook de smaak van de koffie ten goede. Bekijk ons assortiment waterfilterkannen op deze pagina

 

Het binnenwerk van het koffiezetapparaat schoonmaken

Hierboven las je over het belang van ontkalken van het koffiezetapparaat. Ontkalkers hebben echter geen reinigende of ontvettende werking. Omdat het binnenwerk van de koffiemachine vies wordt door de koffieresten en vet van de koffiebonen - vergelijk het maar met de koffieresten die ook in je lege kopje achterblijven - heb je ook een goede reiniger nodig. Deze reinigingsmiddelen verwijderen verstoppingen en vuilresten in het apparaat. Dat is belangrijk om de smaak van je koffie te behouden én de levensduur van de machine te verlengen! Van een koffiezetapparaat dat goed wordt onderhouden heb je aanzienlijk langer plezier. Wij raden aan het binnenwerk van het apparaat 1x per maand grondig te reinigen. 

Reinigers voor het koffiezetapparaat zijn verkrijgbaar als vloestof of tablet. Omdat azijn en andere reinigers schade aan het binnenwerk kunnen veroorzaken adviseren wij om altijd voor een speciale reiniger voor koffiemachines te kiezen, zoals een van onderstaande producten. 

 

Heb je een volautomaat waarmee je ook heerlijk melkschuim kan bereiden? In het melkslangetje, melkreservoir en de aanzuigbuis blijven melkresten achter. Om je koffie lekker van smaak te houden moet het achtergebleven melkvet worden verwijderd. In verband met hygiëne raden wij aan iedere week een melkreiniger te gebruiken, zoals een van deze producten. 

De buitenkant van het koffiezetapparaat schoonmaken

Aan de buitenzijde van de koffiemachine zitten koffiespetters en vingerafdrukken. En omdat er vaak nog wat druppels uit het apparaat komen wanneer jij je kopje er al onderuit hebt gehaald, worden ook de lekbak en het roostertje boven de lekbak vies. Met het ontkalken en reinigen van de binnenzijde van het apparaat heb je gelukkig het meeste werk al achter de rug; de buitenzijde schoonmaken heb je snel gedaan.

Vaak kunnen onderdelen aan de buitenkant van het apparaat eraf gehaald worden. Dit maakt het makkelijker om ze schoon te maken! Haal deze onderdelen eraf en maak ze schoon in een sopje met afwasmiddel (of plaats ze in de vaatwasser). Laat ze daarna drogen of droog af met een zachte (thee)doek.

De rest van de buitenzijde van het apparaat doe je af met een vochtige doek met daarop wat allesreiniger. Gebruik hiervoor een zachte doek of spons; schuursponzen kunnen lelijke krassen achterlaten op het materiaal. Voor moeilijk bereikbare delen van bijvoorbeeld een inbouwautomaat kun je een oude tandenborstel gebruiken! Voor een glanzend eindresultaat wrijf je ook deze onderdelen droog met een zachte doek.

Direct aan de slag

Alle benodigdheden voor het schoonmaken en ontkalken van je koffiemachine bestel je eenvoudig in onze webshop. Verschillende reinigers en ontkalkers kun je dezelfde dag nog ophalen in een Handyman winkel. Zo kan je vandaag al aan de slag met de tips op deze pagina! Laat je jouw bestelling liever thuis bezorgen? In het bestelproces geef je zelf aan waar en wanneer je het pakket wenst te ontvangen.

Voor vragen over het reinigen of ontkalken van de koffiemachine staan onze medewerkers voor je klaar. Ook kan je altijd bij ons terecht voor vragen over producten. En heb je zelf een goede tip over het schoonmaken van het koffiezetapparaat? Laat het ons vooral weten, wij zijn benieuwd naar jouw tips!