Oven schoonmaken

Ben jij een keukenprins(es) die regelmatig de heerlijkste schotels en taarten klaarmaakt in de oven? Dan weet je dat de binnenzijde van de oven behoorlijk vies en vet kan worden!
Wij geven je graag tips hoe je de oven op een gemakkelijke manier grondig schoonmaakt. Zowel aan de binnen- als buitenkant.

Schoonmaken van de oven: stap voor stap

Stap 1.    Gebruik de stofzuiger

Aan de binnenzijde van het apparaat liggen vaak etensresten en kruimels. Maak het jezelf gemakkelijk en verwijder deze met de stofzuiger! Ook in de deurrubbers (het rubberen randje aan de ovendeur) blijft veel vuiligheid zitten. Haal ook daar even de stofzuiger langs.

Stap 2.    Maak de binnenzijde van de oven schoon met ovenreiniger

Vetspetters, sausdruppels en aangekoekte etensresten laten zich niet gemakkelijk verwijderen met een normale allesreiniger. Gebruik daarom een speciaal daarvoor ontwikkelde ovenreiniger, zoals een van de producten hieronder. Deze middelen lossen vet op en maken vuil week. Spray de reiniger in de oven en laat 5 minuten inwerken. 

Let op: Heb je een combimagnetron oftewel een magnetron met ovenfunctie? Kijk dan uit dat de ovenreiniger niet in contact komt met het micaplaatje. De reiniger tast namelijk het micaplaatje aan. 

Stap 3.    Maak proper met een vochtige doek

Na een minuut of 5 zijn de etensrestjes week geworden en veeg je ze gemakkelijk weg met een vochtige doek of spons. Gebruik hiervoor altijd een schoonmaakdoek van zacht materiaal! Schuursponsjes kunnen krassen achterlaten op het binnenwerk van de oven. Een microvezeldoek of speciale ovenspons is wel geschikt voor dit klusje. Verwijder eerst al het vuil en de reiniger, spoel het doekje goed uit en maak de wanden nog een keertje proper. Zo weet je zeker dat al het schoonmaakmiddel is verwijderd.

Tip: Laat de binnenzijde eerst aan de lucht drogen voordat je de ovendeur sluit. Een dichte oven droogt namelijk niet goed.

 

Stap 4.    Maak de buitenkant schoon

De binnenzijde van je oven is nu weer fris en klaar voor gebruik! Om het helemaal af te maken neem je nu de buitenkant onder handen. Gebruik een RVS onderhoudsmiddel voor de roestvrijstalen delen. Dit verwijdert vlekken van bijvoorbeeld vingerafdrukken en zorgt voor een mooie glans. Voor de finishing touch neem je daarna het glas in de ovendeur nog af met glasreiniger.

Zo, dat zit erop. Je oven is zowel aan de buiten- als binnenkant weer brandschoon en glanst je tegemoet. Bijna zonde om het apparaat weer te gebruiken… Gelukkig weet je nu hoe je de oven in een handomdraai schoonmaakt! 

Heb je een stoomoven? Lees dan hier alle advies voor het ontkalken van de stoomoven. 

 

Zelf aan de slag

Producten voor een effectieve reiniging van je oven bestel je gemakkelijk en snel in onze webshop. Bestel je voor 17:00 uur, dan heb je jouw bestelling de volgende werkdag al in huis. Precies op tijd dus om je oven eerst nog goed schoon te maken voor dat gezellige etentje dat je gepland hebt! Vind je het handiger om het pakketje zelf op te halen in een Handyman winkel of bij een Bpost-afhaalpunt dan kan je dit tijdens het bestelproces aangeven.

Voor vragen over het schoonmaken van de oven of de producten op deze pagina staan onze klantenservicemedewerkers voor je klaar! Je kan hen onder meer bereiken op klantenservice@handyman.be. De overige contactmogelijkheden vind je hier