Stoomoven ontkalken

Door het apparaat goed te reinigen verbeter je de prestaties én de levensduur. Voor een goede werking van een stoomoven is het daarnaast belangrijk dat je het reservoir af en toe ontkalkt. Ook hierbij helpen we je graag op weg met handige tips. 

Waarom de stoomoven ontkalken?

In water zit kalk. Na een tijdje ontstaat hierdoor kalkafzetting in het waterreservoir van je stoomoven. Een ontkalker verwijdert deze kalkaanslag. Zo komt het apparaat gemakkelijker op temperatuur en verbruikt het minder energie. Dit komt zowel de prestaties als de levensduur van de stoomoven ten goede.

De frequentie waarmee je de stoomoven moet ontkalken is afhankelijk van de waterhardheid; hoe “harder” het water, hoe vaker het nodig is het waterreservoir van het apparaat te ontkalken. Ben je benieuwd naar de waterhardheid in jouw gemeente? Op deze pagina kan je de hardheid per gemeente opzoeken. 

Wat heb je nodig voor het ontkalken van de stoomoven?

Gebruik voor het ontkalken alleen een middel dat speciaal voor ovens bedoeld is, bijvoorbeeld een van onderstaande producten. Deze ontkalkers zijn geur- en smaakneutraal, zodat er geen vreemd smaakje aan je gerechten zit na het gebruik ervan. Ook zijn de middelen uiteraard veilig voor de gezondheid! 

Met een doseerspuit breng je gemakkelijk de juiste hoeveelheid ontkalker aan in het apparaat. Bovendien voorkom je dat je knoeit met het middel. En dat is belangrijk, want ontkalker is irriterend voor de huid. Zorg er dus voor dat je huid niet in aanraking komt met het middel. Wij adviseren dan ook om huishoudhandschoenen te dragen tijdens het ontkalken van de stoomoven. 

Tip: Raadpleeg de gebruiksaanwijzing van je stoomoven voordat je de ontkalker gebruikt. Hierin staat precies beschreven hoe het ontkalken in zijn werk gaat voor dit specifieke model oven. Ook zijn er op YouTube handige instructievideo’s te vinden, zoals dit filmpje over het ontkalken van Miele hogedrukstoomovens.