Draaiknop koelkast

Via Marktplaats heb je voor een mooie prijs een wat oudere koelkast op de kop getikt, of je zit met je gezin in een bungalow op een vakantiepark en wilt vast je meegebrachte boodschappen koud zetten. Bij het openen van de ijskast voel je dat deze niet koud genoeg is ingesteld. Geen probleem, dat stel je gewoon even bij! Maar dan zie je dat de temperatuur geregeld wordt met een draaiknop waarop 5, 7 of zelfs 10 verschillende standen zijn aangegeven. En de handleiding van de koelkast is natuurlijk nergens te vinden… Is 1 nou de koudste of juist de warmste stand? Handyman zocht het voor je uit! 

 

 

Het belang van de juiste koelkasttemperatuur

Het Voedingscentrum adviseert een koelkasttemperatuur van 4°C, omdat dit de ideale temperatuur is om de groei van bacteriën en schimmels te remmen. Bij deze temperatuur blijft je eten en drinken daarom het langst houdbaar. Wanneer de ijskast te warm staat afgesteld en de temperatuur boven de 7°C komt bederft je voedsel. Stel je de koelkast te koud in, dan ontstaat er ijsvorming en verbruikt het apparaat onnodig veel energie. Het is dan ook belangrijk dat je de goede temperatuur instelt.

 

Het nut van de draaithermostaat

“Hoe hoger de stand, hoe lager de temperatuur” is een veelgehoorde uitleg. Heeft de draaiknop bijvoorbeeld 7 standen, dan wordt de koelkast het koudst wanneer je de thermostaat instelt op stand 7. Deze uitleg is deels waar. Want wist je dat de omgevingstemperatuur de temperatuur in de koelkast beïnvloedt? Dat betekent dat hoe warmer het buiten is, hoe hoger de thermostaat in de koelkast ingesteld moet staan om een binnentemperatuur van 4°C te behouden!

 

Instellen van de draaiknop

Oké, je weet nu waarom de draaithermostaat van de ijskast meerdere standen heeft. Maar op welke stand moet je de thermostaat nou zetten? Als vuistregel kun je aanhouden dat je de thermostaat instelt op ongeveer 60% van de maximale stand. Bij 7 standen draai je de knop dus tot 4, een thermostaat met 5 standen zet je op 3. Dit stel je afhankelijk van de buitentemperatuur bij. Breekt er een hittegolf uit? Dan moet de ijskast harder koelen en zet je de thermostaat een standje (of twee) hoger. Vriest het dat het kraakt? Dan kan de koelkastthermostaat best wat lager.

 

Koelkastthermometer

Vaak voel je zodra je de koelkast opent al dat het apparaat te warm of juist te koud is. Wil je helemaal zeker zijn van je zaak? Gebruik dan een koelkastthermometer. Bij een digitale thermometer lees je de temperatuur eenvoudig af van het display. Kies je voor een analoge thermometer, plaats deze dan bij voorkeur in een bekertje water in het midden van de koelkast voor de meest nauwkeurige meting. Zo, vanaf nu staat de draaiknop van jouw koelkast altijd op de juiste stand!

Op zoek naar de juiste draaiknop van jou koelkast? 

In ons centrale magazijn hebben we ruim 1 miljoen onderdelen standaard op voorraad liggen. De kans is dus groot dat we je snel het geschikte onderdeel kunnen leveren. Helaas vind je nog niet ons gehele aanbod onderdelen in de webshop terug. Wanneer je een artikel niet kunt vinden kun je contact opnemen met onze productexperts.

Heb je een vieze geur in je koelkast?

Wij krijgen regelmatig van klanten de vraag hoe het komt dat de koelkast stinkt. Dit kan gebeuren door verschillende manieren. Bijvoorbeeld dat de stand niet goed staat. Als de koelkast niet genoeg koelt kan het gebeuren dat groente, fruit of vlees gaat rotten of schimmelen. Wanneer deze gaan rotten/schimmelen komt er een nare geur vrij. Om dit te voorkomen is het dus belangrijk dat de koelkast op de juiste stand staat. Heb je toch een vieze geur in je koelkast? Dan hebben wij hieronder een aantal handige artikelen die je kunt gebruiken om de stank in je koelkast te voorkomen.

De Scanpart antischimmelmat

Voorkom schimmel in de koelkast met de Scanpart Antischimmel Koelkast Mat. De mat is op maat te knippen, dus is altijd passend te maken voor de groentelade of het -schap. Dankzij de open structuur van de mat kan lucht vrij circuleren onder de groenten en het fruit, waardoor het langer houdbaar en vers blijft. 

Bestrijd nare geurtjes in je koelkast met de Scanpart Koelkast Geurfilter Actieve Koolstof. De actieve koolstof absorbeert de onaangename lucht en houdt het vast, zodat jij er geen last meer van hebt.

Wpro PurifAir Vervangingskit Koelkast PUR101

Deze filter is een uiterst praktisch en gemakkelijk te installeren. De PurifAir is een eenvoudig en universeel product dat de lucht zuivert van je koelkast. De microban filter verwijdert 70% van de nare geurtjes en vermindert 60% bacteriën. Dit product is in alle koelkasten te gebruiken.

Koelkastreinigers

Wil je jouw koelkast van binnen een keer goed reinigen? Dan raden wij aan om één van onze koelkastreinigers te gebruiken. Deze reinigers zorgen ervoor dat je koelkast weer schoon is en fris ruikt!