Originele versus huismerk inktpatronen

Het verschil tussen originele en alternatieve cartridges

Handyman verkoopt zowel originele als huismerk inktpatronen. Wat is nu eigenlijk het verschil? Dat leggen we je in deze blog graag uit door de HP301 inktcartridges van HP en weCare met elkaar te vergelijken. De informatie op deze pagina is ook beschikbaar als video:

 

 

Originele cartridges zijn de inktpatronen die gemaakt worden door de bekende printerfabrikanten zoals HP, Canon en Epson. Een alternatieve cartridge is een inktpatroon dat weliswaar is gemaakt door een andere fabrikant dan de printerfabrikant, maar dat ook precies is afgestemd op jouw type printer. Alternatieve inktpatronen zijn meestal goedkoper maar een origineel patroon voelt vertrouwd.

 

Uiterlijk verschil

Als je het originele HP 301XL inktpatroon en de alternatieve weCare 301XL uitvoering naast elkaar legt, zie je geen verschil. De cartridges zien er aan de buitenkant hetzelfde uit; dat komt omdat weCare lege HP inktpatronen inzamelt, grondig reinigt en vult met nieuwe inkt. Het weCare inktpatroon is dus eigenlijk een hervulde HP inktcartridge.

Wat wel duidelijk anders is, is de hoeveelheid inkt in de patronen, ondanks dat de patronen even groot zijn. De originele HP cartridge bevat 8 milliliter inkt. Hiermee kun je zo’n 480 pagina’s printen. In de weCare cartridge zit 21 milliliter inkt. Ongeveer 2,5 keer zoveel dus. De printopbrengst hiervan is echter zo’n 666 pagina’s, slechts 1,5 keer zoveel. Dit komt omdat weCare inkt anders aan het papier hecht, waardoor er meer inkt nodig is om hetzelfde resultaat te behalen.

Hoe kan het nou dat de patronen even groot zijn, en toch een verschillende hoeveelheid inkt bevatten? De vulgraad kun je goed zien wanneer je de patronen open maakt. Aan de binnenzijde van het originele patroon zit een klein schotje. De cartridge wordt tot aan het schotje gevuld met inkt. De andere kant van het schotje blijft leeg. Als je het weCare patroon open zou maken zie je dat weCare het tussenschotje heeft verwijderd, zodat er meer inkt in kan.

 

Samenstelling van de inkt

De printerfabrikanten hebben patenten vastgelegd op hun inkt. Alternatieve producenten zoals weCare mogen deze niet precies namaken en gebruiken daarom inkt van een iets andere samenstelling. De kwaliteit van beide inktsoorten is gelijk. Eén van deze (ingescande) printjes is gemaakt met HP inktpatronen en het andere met weCare inktpatronen. Zie jij verschil?

HP                                                                        

weCare


Samenvattend: weCare inktpatronen zijn goedkoper dan originele. Beide inkt is van hoge kwaliteit en de printkwaliteit is gelijk. Met weCare inktcartridges print je meer pagina’s.

Bij Handyman vind je bijna alle inktpatronen, in de winkels & online. Heb je een specifieke vraag voor onze cartridgespecialisten? Bel of mail ons dan, of kom langs in één van de Handyman winkels.