Muggen bestrijden

Wat te doen tegen muggen: do's en don'ts

Word jij in de zomer helemaal lek gestoken door muggen? Al die jeukende muggenbulten op je lichaam zijn geen pretje. Daarom hebben wij de beste tips voor je op een rijtje gezet om muggen te verdrijven of (voor de doorzetters die toch in je buurt komen) uit te schakelen. En we vertellen ook direct welke fabeltjes er zijn over de bestrijding van muggen! 

 

 

Nutteloze oplossingen tegen muggen

Wanneer je vrienden en bekenden vraagt hoe zij muggen bestrijden, krijg je waarschijnlijk veel verschillende adviezen. Over het verjagen van deze stekende bastards bestaan echter flink wat misverstanden. Laten we daarom eerst een hardnekkige opvatting naar het rijk der fabelen verwijzen: volgens wetenschappers komen muggen niet op licht af, maar enkel op jouw lichaamsgeur en –warmte. Nu we dat weten, is met zekerheid te zeggen dat onderstaande tactieken níet helpen tegen muggen:

 

Alle lampen uit laten

Dat de verlichting aan is, is niet de reden dat er ’s avonds ineens meer muggen binnen vliegen. De verklaring hiervoor is eigenlijk eenvoudig. Deze insecten slapen overdag en gaan pas in de avond op zoek naar voedsel (jouw bloed, dus) voor de ontwikkeling van hun eitjes. Het moment dat jij de lampen aan doet, is toevallig net het moment dat zij actief worden. Muggen merken zelfs van een afstand van 20 meter jouw lichaamswarmte op en weten je daarom feilloos te vinden, ook als je in het donker zit.

 

Jezelf omhullen met een wolk van parfum, after shave of citronella

Je lichaamsgeur wordt voor een groot deel beïnvloed door bacteriën die diep in de poriën van je huid zijn genesteld. Hier heb je zelf weinig invloed op. Iedereen heeft een eigen lichaamsgeur. Dat muggen jou “lekkerder” vinden dan je partner, kinderen of overige gezinsleden kan dus echt! Hoe zoeter jouw geur, hoe minder interessant je voor muggen bent. Je lichaamsgeur is moeilijk te verbloemen. Een citronellakaars houdt de insecten daarom niet op afstand. Ook met een zoete parfum of after shave leid je muggen helaas niet om de tuin (maar je huisgenoten kunnen het vast waarderen).

 

Muggen verdrijven met wierook

Muggen houden niet van rook. Toch is speciale anti-muggen wierook niet effectief. Jouw lichaamsgeur is namelijk aanlokkelijker voor de insecten, dan dat de wierookgeur ze afschrikt. Om steekmuggen op afstand te houden moet je ze flink uitroken, bijvoorbeeld door de vuurkorf of barbecue aan te steken. Maar om zelf nou de hele avond recht in die rookpluim te zitten om te voorkomen dat je wordt gestoken is ook weer zoiets…

 

Zo verjaag je muggen: 6 oplossingen die wél effectief zijn

Alle parfum, wierook en goed bedoelde adviezen ten spijt: je hebt nog steeds last van muggen. Wat is er dan wel te doen tegen deze nare insecten? Onderstaande tips zijn bewezen effectief in het verdrijven van muggen.

 

Plaats horren voor ramen en deuren

Alle ramen en deuren de hele zomer dichthouden is bijzonder doeltreffend voor het weren van muggen, maar voor jezelf minder prettig. Om toch te genieten van frisse buitenlucht zonder dat te bekopen met muggenbulten, sluit je jouw woning hermetisch af met hordeuren en horren voor ieder raam. Beknibbel niet op de aanschaf en schaf goed passende, fijnmazige horren aan. De insecten hebben immers slechts een kleine opening nodig om alsnog binnen te komen. Het is niet de goedkoopste oplossing, maar je hebt er wel jarenlang plezier van.

 

Slaap onder een klamboe

Overdag ben je enorm waakzaam en sla je iedere mug als een ware ninja net op tijd weg. Maar zodra je slaapt slaan ze alsnog toe, met als gevolg dat je vol met rode bulten wakker wordt… Schaf een klamboe aan zodat de insecten je bed niet meer kunnen bereiken. Deze zijn verkrijgbaar in allerlei kleuren en modellen. Een klamboe geeft je slaapkamer een luxueuze uitstraling, en ook kinderen vinden het geweldig om onder een mooie gekleurde klamboe te slapen.  

 

Voorkom stilstaand water

Woon je aan een riviertje of vlakbij een sloot? Grote kans dat je veel last van muggen hebt. Muggen leggen hun eitjes in stilstaand water. Een kleine hoeveelheid water is hiervoor al genoeg. Let dus ook goed op als de dakgoot verstopt is of als je een regenton op de plaats hebt staan. Zorg dat het water weg kan lopen door de regenton vaak te legen en de verstopte goot schoon te maken. De kans is anders aanwezig dat in jouw tuin een muggenplaag ontstaat.

 

DEET

Waar parfum en citronella jouw lichaamsgeur niet voldoende verhullen, doet het middel DEET dit wel. Het is het enige middel waarvan wetenschappelijk is aangetoond dat het een zeer sterke insectenwerende werking heeft. Tijdens verre reizen wordt het ook wel als bescherming tegen teken en malariamuggen gebruikt. Bij de apotheek zijn sprays, lotions en gels verkrijgbaar met daarin tot maximaal 50% DEET. 

Belangrijke kanttekening: DEET is een toxisch middel. De huid kan geïrriteerd raken wanneer je het middel veelvuldig gebruikt. Er zijn zelfs onderzoekers die waarschuwen dat DEET schadelijke effecten kan hebben op je zenuwstelsel.  

 

Gebruik een muggenlamp

Terug naar een oplossing die niet schadelijk voor jou is, en toch effectief. Hoewel muggen niet aangetrokken worden door normale verlichting, heeft UV-licht deze uitwerking wel op hen. Een insectenlamp maakt hier slim gebruik van. Dit type lamp verspreidt een blauw UV-licht. De mug komt hier op af en wordt op zijn weg naar de lamp jammerlijk getroffen door het ingebouwde elektrische hoogspanningsroostertje. Muggenlampen zijn geschikt voor gebruik binnenshuis. Een plug-in lampje neem je dankzij het kleine formaat gemakkelijk met je mee, en is daarom ook handig om in je vakantiebagage te stoppen.

 

Handyman adviseert:

Heb jij de gouden tip om muggen te verjagen? Laat ons weten wat er nog meer te doen is tegen muggen, en wie weet staat jouw tip straks in dit lijstje!