Typen stofzuigerfilters

De informatie op deze pagina is ook beschikbaar als video:

 

Een stofzuiger vangt zoveel mogelijk stof. Tóch vliegen er hele kleine stofdeeltjes weer opnieuw je huiskamer in. Dat is niet wenselijk, zeker niet als je gevoelig of allergisch hiervoor bent. De verschillende soorten filters moeten deze deeltjes opvangen.

Het meeste stof wordt gefilterd door de stofzak. Daarna gaat de lucht nog door het motorfilter en door het uitblaasfilter, voordat het wordt uitgeblazen in je kamer.

 

 

Motorfilter

Het motorfilter houdt stofdeeltjes tegen die door de stofzak heen kunnen of voorbij het stofzakreservoir kunnen komen. Het filter beschermt de motor. Dat is belangrijk, want stof kan de prestaties van de motor verminderen of schade aan je stofzuiger veroorzaken.

Het motorfilter zit áchter de stofzak en vóór de motorruimte. Bij stofzuigers mét zak zijn de motorfilters meestal velletjes van fleece die je in een houder klikt. Zakloze stofzuigers hebben niet altijd een motorfilter, ze filteren de stofdeeltjes door centrifugale krachten. Is er wel een motorfilter, dan zit deze ín het stofreservoir.

 

HEPA-filter

Een motorfilter kan ook een HEPA-filter zijn. HEPA staat voor High Efficiency Particulate Air. HEPA-filters zijn te herkennen aan een frame met een heel fijn raster. Dit soort filters kunnen meer én kleinere stofdeeltjes opvangen. HEPA-filters hebben codes, zoals 12, 13 of 14. Hoe hoger het getal, hoe fijner het filter en hoe beter het de lucht filtert. Zeker voor mensen met bijvoorbeeld huisstofmijtallergie of hooikoorts is een HEPA-filter een must.

Om de motor te beschermen en de prestaties van je stofzuiger goed te houden, is onderhoud van het motorfilter belangrijk. Meestal vervang je het motorfilter als je een nieuwe verpakking stofzakken open maakt.

 

Uitblaasfilter

Het uitblaasfilter moet de kleinste en laatste stofdeeltjes tegenhouden. Zowel stofzuigers mét als zonder zak hebben een uitblaasfilter. Het uitblaasfilter zit achter de motor, bij de luchtuitstroom van het apparaat. De meeste uitblaasfilters zijn HEPA-filters, maar er zijn ook uitblaasfilters van fleece of schuim. Ook het uitblaasfilter moet je goed onderhouden. Dit voorkomt afname van de zuigprestaties, een oververhitte stofzuiger en te veel vieze stofdeeltjes in huis.
 

Wanneer zijn de filters van jouw stofzuiger voor het laatst vervangen? Bestel vandaag nog je nieuwe filters of kom naar één van onze winkels.